Rosàcia: es pot tractar sempre?
La rosàcia sol començar com un envermelliment a les galtes, el nas, el mentó i el front. Generalment, apareix i desapareix per cicles o brots, i els símptomes es poden exacerbar llavors. A moltes persones els causa angoixa i els provoca una baixa autoestima.
La rosàcia és una malaltia inflamatòria de la pell que afecta els vasos sanguinis. Es caracteritza, principalment, per la presència d’un envermelliment a la part central de la cara: a les galtes, al nas, al mentó i al front. Aquesta patologia també pot causar protuberàncies vermelles que són molt semblants a l’acne.
Tot i això, els símptomes de la rosàcia poden variar. Algunes persones només en presentaran alguns i variaran segons el pacient. Els senyals més habituals de la rosàcia són:
- Envermelliment de la cara
- Granissades
- Vasos sanguinis visibles
- Pell més gruixuda
- Irritació als ulls
- Sensibilitat de la pell
- Cremor
- Lesions similars a les de l’acne
És freqüent que la rosàcia es confongui amb altres malalties cutànies, com l’acne o la dermatitis atòpica, amb què comparteix algun d’aquests senyals.
A qui pot afectar la rosàcia?
Aquesta malaltia de la pell sol afectar amb més freqüència les dones (afecta tres vegades més les dones que els homes) i és més comú entre les persones amb la pell clara. A més, la rosàcia sol empitjorar durant la gestació, perquè aquests mesos la vasodilatació de la circulació és més habitual.
En realitat, es tracta d’una malaltia crònica força freqüent. Es calcula que aproximadament un 10% de la població entre 20 i 50 anys pot patir rosàcia més o menys accentuada.
Quan apareix, la rosàcia és crònica. Això sí, amb períodes de remissió –espontània o gràcies als tractaments– i amb períodes d’exacerbació. Aquests brots també poden ser espontanis o bé ser la resposta a alguns dels factors de risc o desencadenants.
Aquesta malaltia no és greu ni posa en perill la salut de la persona, però sí que pot afectar les relacions socials o l’autoestima, en la majoria de casos. En aquest sentit, és important que la societat deixi d’estigmatitzar aquests pacients i reconegui que la rosàcia és una malaltia cutània involuntària, com altres patologies com ara la psoriasi, els èczemes i l’acne.
Quines causes té la rosàcia?
Realment, les causes encara són desconegudes, però sí que hi ha factors desencadenants de la malaltia.
- La llum solar
- Els factors genètics
- Una anomalia en el funcionament de les venes facials
- L’estrès emocional
- El clima fred o els ambients extrems
- Els aliments picants
- La ingesta d’alcohol
- Els canvis hormonals
- Els banys calents
- L’exercici físic intens
- Certs cosmètics
- Fàrmacs vasodilatadors
- Presència de microorganismes
Té tractament la rosàcia?
El primer que cal tenir en compte és que la rosàcia és una malaltia crònica de la pell. És a dir, no té una cura definitiva. Els darrers anys s’ha avançat molt en el possible tractament i, actualment, la rosàcia amb un seguiment adequat es pot controlar satisfactòriament, i la gran majoria de persones afectades podran veure com la malaltia remet. És a dir, actualment, hi ha tractaments i medicaments que poden alleujar les molèsties, mitigar-ne els brots i frenar-ne l’evolució.
Serà l’especialista mèdic qui pugui prescriure diversos medicaments per tractar la rosàcia. N’hi ha que ajuden a reduir, per exemple, l’envermelliment de la pell, perquè contreuen els vasos sanguinis de la cara. D’altres, en canvi, combaten els microbis que viuen a la pell.
D’altra banda, en el camp de la medicina estètica, s’ofereixen tractaments amb làser. Són una opció molt recomanada per combatre la rosàcia i millorar l’aspecte de la pell, tenint sempre en compte que treballa sobre els símptomes, no les causes.
Els tractaments estètics de làser d’última generació, basats en llum i làser, eliminen les lesions pigmentades de la pell i tracten la rosàcia revelant una pell amb un to uniforme i lliure d’imperfeccions.
La llum polsada intensa (IPL, acrònim del terme en anglès, intense pulse light) es caracteritza per una emissió de llum no coherent, d’ampli espectre. Aquestes característiques la fan molt versàtil i, per tant, una bona solució a l’hora de tractar la rosàcia. Normalment, s’hauran de fer unes quantes sessions per percebre’n els primers resultats.
I a casa?
A més, totes les pells amb rosàcia han de seguir certes rutines d’higiene i cura de la pell que ajudin a prevenir possibles brots:
- Evitar els factors desencadenants de l’envermelliment facial
- Extremar les mesures de fotoprotecció i fer servir diàriament protectors solars d’alta protecció
- Evitar els productes irritants per a la pell
- Aplicar emol·lients i productes cosmètics adequats per a pells amb rosàcia
- Aplicar una higiene suau, dues vegades al dia, amb productes dissenyats especialment per a pells amb rosàcia