Alguns mals d’esquena, genolls o cervicals poden estar provocats per adoptar una mala postura quan caminem, estem asseguts o dormint. Però tenir una bona o mala postura corporal no sempre és una decisió voluntària.
En alguns casos, tenir poca flexibilitat o músculs poc tonificats fa que els nostres moviments no siguin fluids ni naturals i que el cos s’ompli de vicis posturals que acaben per provocar lesions més greus. En altres casos, és la persona la que descuida la seva forma correcta de moure´s y va adquirint aquestes petites manies que, a la llarga, comporten conseqüències. També hi ha casos en què una mala postura és deguda a problemes de salut, ja siguin malalties motores, neuronals o musculars, entre altres patologies.
Els efectes d’una mala postura
La importància de tenir cura de la postura
Mantenir una bona postura té beneficis per a tot el cos. Ajuda a centrar el pes, a mantenir l’equilibri i ens permet realitzar tot tipus de moviments -especialment durant la pràctica esportiva-. Cal tenir cura de la postura corporal en tot moment, sobretot:
Els problemes de treballar assegut
En els últims temps, ajupir el cap a l’hora d’utilitzar el telèfon mòbil o la tauleta s’ha sumat al nombre de causes de les postures incorrectes, i també l’augment de treballs d’oficina, en els quals cal estar molt temps assegut. Revisar la postura que adoptem a la feina és essencial perquè, a la llarga, no ens passi factura.
En treballs d’oficina o en qualsevol ocupació en què es requereixi estar assegut la major part del temps, triar una cadira ergonòmica és fonamental per prevenir futurs mals, ja que la posició que s’adquireix juga un paper protagonista. També a casa, quan fem teletreball. Després de llargues hores asseguts de manera incorrecta, podem desenvolupar problemes d’esquena, sobrecàrrega a les espatlles o mala circulació a les cames.
Per mantenir una postura correcta, el primer pas és seleccionar una cadira adequada, que reuneixi una sèrie de característiques que els seients no ergonòmics no satisfan.
També els elements que fem servir a l’oficina habitualment han d’estar en una posició concreta per evitar adoptar males postures:
Què és la propiocepció?
Per poder corregir la postura corporal, primer has de ser conscient del teu propi cos en qualsevol situació. Com en molts altres casos, el mateix organisme té ja mecanismes d’anàlisi per a aquesta comesa. És el cas de la propiocepció, o sistema propioceptiu, un element fonamental a l’hora de treballar amb el moviment i la postura.
Si desglossem la paraula, veurem que significa “tenir consciència d’un mateix”. Es tracta, doncs, de la consciència que tenim de la nostra pròpia forma, de com estan col·locades les peces del nostre cos. I de com les podem moure de forma òptima. El cos té la capacitat de detectar el moviment i la posició de les articulacions a través de la informació que rep el nostre sistema nerviós central. Quan els músculs, tendons i lligaments s’estiren o es relaxen, quan fan qualsevol moviment, envien senyals per informar al nostre cervell. Així és com sabem, per exemple, que tenim les cames creuades o el colze doblegat.
La vista i l’equilibri també es coordinen amb el sistema propioceptiu, aportant dades complementàries. Tota aquesta informació es barreja en el cervell per poder tenir una imatge corporal, saber on som i en quina postura ens trobem (dempeus, asseguts, rectes, torts). Saber i entendre com ens estem movent i, així, poder ajustar correctament i amb precisió tots els moviments, des dels esportius més complexos fins els més comuns i senzills.
Posa-ho en pràctica
La propiocepció és responsable de mantenir la postura corporal. És important, doncs, entrenar-la amb exercicis que enviïn el màxim d’informació sobre la col·locació de músculs i ossos. Això serà beneficiós per a tot el nostre cos, però, especialment, per a algunes parts com l’esquena, menys visibles (això redueix la informació que arriba sobre elles al cervell i les fa més vulnerables a les lesions).
Podem treballar el sistema propioceptiu a través d’exercicis d’equilibri i coordinació, amb canvis de nivell i incorporant materials com anelles o el bosu (la semiesfera de goma que es troba habitualment en els gimnasos), però també amb elements més quotidians, com un coixí, una pilota o, simplement, aixecant una cama. Aquest tipus d’exercicis obliga que el cos es reajusti i rectifiqui la seva posició de manera automàtica, dotant-lo de més informació, i més correcta.
Si notes algun dolor persistent -especialment si no aconsegueixes atribuir-lo a cap altre problema de salut ja diagnosticat, a un cop o a un mal gest, és molt probable que sigui a causa d’una mala postura corporal. L’ideal és acudir a un centre especialista perquè determini què ho està provocant i de quina manera pots mitigar-lo. Recorda posar-te sempre en mans de professionals.