Un dels procediments estètics amb més demanda és la blefaroplàstia, que també es coneix com a lífting de les parpelles. Es tracta d’una tècnica mitjançant la qual se solucionen els molestos problemes de parpelles caigudes i d’excés de pell i greix a la zona de la mirada.
És una intervenció molt habitual entre la gent gran, però també entre joves que no se senten còmodes amb l’expressió facial que els creen les parpelles. I és que aquesta petita part del cos pot ser la responsable de donar-nos un aspecte de cansament o tristesa al rostre. A més, la blefaroplàstia està indicada en persones que, per diverses causes, tinguin una parpella que no s’obre amb normalitat i que, com a conseqüència, a més de l’afectació estètica, poden patir problemes de visió.
En què consisteix la blefaroplàstia?
Es tracta d’un procediment estètic per rejovenir la mirada i fer-la més atractiva i saludable. Es fa servir per millorar l’aspecte de les parpelles, gràcies a l’eliminació dels excessos de pell i a l’extracció del greix d’aquesta zona.
Tradicionalment, la blefaroplàstia sempre es feia per mitjà d’una operació quirúrgica, però els últims avenços en medicina estètica han permès crear tècniques que fan servir uns aparells que possibiliten retocar les parpelles de manera eficaç i mínimament invasiva.
Blefaroplàstia quirúrgica: resultats naturals
El temps estimat per fer la blefaroplàstia que es practica al quiròfan és d’entre una i dues hores, en funció de la zona que s’hagi de tractar. És un tipus d’intervenció que es fa amb anestèsia general i que sol requerir una hospitalització posterior, generalment, de 24 hores.
La recuperació del pacient serà completa dues setmanes després de la intervenció, però els resultats del tractament són visibles de manera immediata i els efectes són molt duradors.
Quan s’operen les parpelles superiors i inferiors, el cirurgià plàstic sol començar per les superiors. L’objectiu és extirpar l’excés de pell i greix i tensar el múscul ocular. A més, recol·locarà la parpella inferior per disminuir-ne la laxitud.
Per a una completa recuperació
Què podem fer per agilitzar el procés de recuperació, després d’una blefaroplàstia?
- Rentar-se els ulls suaument, però amb freqüència, ja que és possible que surtin lleganyes.
- Aplicar llàgrimes artificials per evitar la sequedat ocular, que pot ser una constant els primers dies.
- No prendre el sol les primeres setmanes després de la intervenció, perquè no quedi cicatriu i els teixits es curin correctament.
- També s’aconsella fer servir ulleres de sol durant una temporada, ja que hi pot haver una mica de sensibilitat a la llum o al vent.
- De la mateixa manera, no és recomanable posar-se lentilles durant el període de convalescència.
- Generalment, després de 7 – 10 dies de l’operació ja es pot restablir l’activitat habitual.
- Si surten hematomes a la zona intervinguda, es pot fer servir un maquillatge suau per dissimular-los.
La blefaroplàstia sense passar pel quiròfan
Fins no fa gaire, la blefaroplàstia consistia únicament en una intervenció quirúrgica feta amb bisturí. Avui dia, hi ha altres tractaments innovadors, indolors i ambulatoris que aconsegueixen que la pell de la parpella es retregui sense necessitat de sotmetre’s a una cirurgia.
Aquests processos es practiquen en entre una i tres sessions, en funció del que consideri necessari el metge quan valori cada cas particular. El tractament es fa amb plasma làser, que torna a la persona una mirada molt més expressiva. És una tècnica ràpida i simple, ja que dura entre 60 i 90 minuts i es fa a la mateixa consulta, amb anestèsia local.
La zona tractada estarà lleugerament inflamada quan el pacient abandoni la consulta, i pot ser que surtin unes crostetes mil·limètriques, que cauran al llarg dels següents dies. Els resultats que s’assoleixen amb aquest tipus de blefaroplàstia també són duradors i proporcionen un aspecte natural a la cara. A més, com que no són una tècnica invasiva, es produeix menys inflamació de la zona i no queda pràcticament rastre d’hematomes postquirúrgics. En aquest cas, la recuperació és gairebé immediata.
Em puc sotmetre a una blefaroplàstia?
Moltes persones, tant homes com dones, van a la consulta perquè tenen parpelles caigudes, bosses o potes de gall. La blefaroplàstia està indicada per practicar-la a qualsevol persona que tingui bona salut i que vulgui millorar l’aspecte facial, així com recuperar la funcionalitat de les parpelles.
Tot i que hi ha casos de tota mena, la blefaroplàstia sol ser un tractament habitual a partir dels 35 o 40 anys, que és quan comencen a aparèixer els signes de l’envelliment cutani i la mirada pot perdre vitalitat. Encara que, en general, les blefaroplàsties són tècniques segures i no han de generar problemes associats, sempre és recomanable consultar l’oftalmòleg abans de sotmetre’s a un tractament d’aquest tipus, per descartar complicacions. Això és especialment aconsellable en persones que tinguin la pressió arterial alta, que pateixin de tiroides, que tinguin problemes al lacrimal, que siguin diabètiques o amb malalties cardiovasculars. En el cas de la blefaroplàstia quirúrgica, abans de sotmetre’s a l’operació caldrà fer una analítica general amb proves de coagulació, electrocardiograma (ECG) i radiografia del tòrax. A l’hora de decidir quina opció és millor, si la blefaroplàstia quirúrgica o la blefaroplàstia amb plasma làser, el metge especialista tindrà en compte diversos factors i recomanarà la millor opció per aconseguir els resultats desitjats amb garanties.