Prendre la decisió de sotmetre’s a un procediment estètic que requereixi passar pel quiròfan, tot i que és de manera ambulatòria, sempre suscita certs dubtes. Per això t’expliquem en què consisteix l’otoplàstia i què has de tenir en compte a l’hora de sotmetre’t a aquesta tècnica quirúrgica.
En primer lloc, què és l’otoplàstia?
Si estàs llegint aquest text, segurament és perquè t’acomplexa l’aspecte de les teves orelles i has decidit informar-te dels procediments que tens a l’abast per acabar amb aquest problema.
L’otoplàstia és una tècnica que es fa servir per millorar la posició i la mida de les orelles, i és un procediment quirúrgic que es fa tant en infants com en adults. La intervenció, que principalment es fa servir per corregir les orelles que estan molt separades del cap o que són molt prominents, soluciona un problema estètic que, per a moltes persones, pot ser l’origen de problemes psicològics com ara inseguretat o falta d’autoestima.
Els candidats ideals
L’otoplàstia és la millor opció que tens? Si l’aspecte de les orelles realment et preocupa, no dubtis a consultar el teu cas amb un professional de medicina estètica. Ell t’aconsellarà quin procediment pots seguir i t’explicarà en què consistirà el procés.
Segons una enquesta feta a cirurgians plàstics membres de la SECPRE (Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica), el complex d’orelles de pàmpol és més gran en homes, ja que ocupa el cinquè lloc en el rànquing d’operacions estètiques a què se sotmeten els homes amb més freqüència. Tot i això, és una intervenció quirúrgica que també es fan habitualment moltes dones.
L’otoplàstia es pot fer a qualsevol persona que tingui més de quatre – sis anys, ja que és l’edat en què les orelles s’han acabat de desenvolupar. Amb tot, és recomanable esperar fins als vuit anys, perquè en aquest moment els nens ja són capaços de comunicar els seus sentiments i poden mostrar-se d’acord o no amb la decisió de sotmetre’s a aquesta operació quirúrgica. En aquest sentit, és important que la persona que decideixi fer-se la intervenció ho faci perquè realment ho vol i, en cap cas, per complir els desitjos d’una altra persona.
La intervenció
L’otoplàstia harmonitza i recupera la simetria dels trets facials. És una cirurgia senzilla, ràpida i que es fa amb anestèsia. La intervenció sol durar entre 60 i 120 minuts. A més, els resultats són permanents i immediats.
Es tracta d’una opció amb un risc petit si es compara amb els beneficis estètics –i psicològics, quan soluciona un problema d’autoestima– que s’aconsegueixen.
Hi ha diferents tècniques per corregir l’aspecte de les orelles. Algunes se serveixen de dispositius externs que doblen el cartílag i que fan possible millorar l’aspecte sense passar per quiròfan. Amb tot, no sempre aconsegueixen els millors resultats, ja que presenten força limitacions i poden deixar irregularitats.
Amb l’otoplàstia, en canvi, el que s’aconsegueix en un resultat durador i visible des del primer moment.
Aquests són els passos que els especialistes solen practicar quan fan aquesta operació:
El postoperatori
La persona ha de portar un embenat durant tres o quatre dies. I és possible que el metge li indiqui que faci servir, durant dues o tres setmanes, una faixa o una banda per al cap, amb l’objectiu que la zona cicatritzi adequadament.
Generalment, el pacient pot tornar a casa a l’endemà de la intervenció i reincorporar-se a la feina després d’uns cinc dies. És normal sentir una mica de dolor i incomoditat després de l’operació, però aquesta sensació es pot controlar fàcilment amb analgèsics.
El dia a dia després d’una otoplàstia
Aquests són alguns dels consells que t’hauries d’aplicar a la vida quotidiana les primeres setmanes després de la intervenció quirúrgica:
L’otoplàstia és una solució ràpida, efectiva i permanent. Si vols més informació de la intervenció i els beneficis que té, consulta un especialista mèdic. Recorda que és essencial posar-te en mans de professionals.