Els avenços mèdics han augmentat l’esperança de vida en l’últim segle. Ara el que necessito és tenir una vellesa sana i arribar a aquesta etapa de la vida amb el millor aspecte possible.
I és que algunes persones no se senten a gust amb l’edat que tenen. O, millor dit, amb els efectes que l’edat té sobre el seu cos. La medicina antiedat pot ser un recurs per pal·liar aquest problema.
L’envelliment és un procés inevitable, però es pot retardar. Més que d´eliminar les arrugues i tapar els cabells blancs, del que es tracta és d’arribar a la longevitat de forma saludable, sense greus deterioraments físics o psicològics. L’anomenada medicina antienvelliment constitueix un sistema integral i preventiu destinat a retardar l’aparició o disminuir els efectes de les afeccions que apareixen amb l’edat. Proposa l’adopció de mesures saludables, tant dietètiques com físiques i mentals, i aplica tècniques per retardar el procés d’envelliment.
Per què envellim?
A més dels evidents canvis en l’aparença física, envellir implica una reducció d’energia i de massa òssia i muscular, una disminució de la libido, el deteriorament de la son, així com de les funcions cerebrals i cognitives.
En l’última dècada, els científics estan investigant a fons els mecanismes que provoquen l’envelliment, sobretot factors com l’acció dels radicals lliures i l’oxidació que provoquen en les cèl·lules.
L’oxidació cel·lular
L’estrès, el tabaquisme, el consum d’alcohol, la contaminació, les radiacions solars o una alimentació inadequada acceleren l’oxidació cel·lular, principal causa de l’envelliment.
L’objectiu dels tractaments antiedat és contrarestar aquesta oxidació cel·lular, mantenint el ritme de reparació i renovació cel·lular de l’organisme per sobre del ritme de la seva degradació. Per tant, com més aviat s’iniciï, més efectivitat tindrà. Els experts consideren que l’edat adequada per començar aquest tipus de tractaments és a partir dels 35 anys, perquè és quan el nostre organisme disminueix el seu ritme de regeneració cel·lular.
Quina és la teva edat biològica?
Els tractaments de medicina antienvelliment són totalment personalitzats. El primer pas és determinar, mitjançant un examen, l’edat biològica del pacient. És a dir, l’edat que té realment el teu organisme i no la que marca el teu carnet d’identitat. Persones d’edat similar poden tenir graus de deteriorament dispars segons el seu estil de vida, d’aquí que els metges facin sempre un examen complet per tal de conèixer el dany biològic i fisiològic real que han patit les cèl·lules del pacient.
Per saber això, a les clíniques que tenen unitats antienvelliment es realitzen proves que valoren l’estat físic, la capacitat pulmonar, l’audició, la visió, la força muscular, la memòria, l’elasticitat, etc., així com l’estat psíquic i neurològic i s’estudien els antecedents genètics.
Després, arriba el moment de realitzar proves bioquímiques més específiques, per valorar els següents perfils: cardiovascular, hepàtic, renal, d’oxidació cel·lular, immunitari, hematològic i hormonal de la persona. Gràcies a aquesta informació, la medicina antiedat permet avançar-se al futur i establir les pautes per minimitzar el risc de patir malalties com l’arteriosclerosi o l’infart, en funció de la predisposició genètica de cada persona.
Perllongar la salut i millorar l’aspecte
Amb els resultats a la mà, i havent descartat les malalties que, d’existir, s´haurien de tractar prèviament, es comença el tractament antiedat que el metge consideri adient. Els pilars en què es basa aquest tipus de medicina són:
- Exercici físic: Sempre s´ha d´adaptar a la persona, ja que influeixen de manera molt important les seves condicions físiques, l’edat i l’estat de salut que tingui. Practicat amb moderació, l’exercici prevé malalties com l’osteoporosi, l’obesitat, els problemes cardiovasculars, la hipertensió arterial o l’estrès; augmenta la densitat òssia i evita la pèrdua de massa muscular. Així mateix, l’exercici té efectes psicològics beneficiosos, ja que estimula la secreció d’endorfines, unes substàncies que augmenten la sensació de benestar. També pot ajudar a pal·liar molèsties, millorar la mobilitat i aconseguir tenir un millor aspecte.
- Dieta: És important seguir una dieta mediterrània equilibrada, baixa en greixos i rica en fruites i verdures. Una prova clara que demostra els beneficis de la dieta mediterrània és que l’esperança de vida en països com Espanya, Grècia o Itàlia supera els 75 anys. Alguns aliments són especialment recomanables en les teràpies antiedat pel seu alt contingut en antioxidants i flavonoides.
- Suplements nutricionals: Pot ser necessària la utilització, més que de medicaments, de suplements nutricionals: vitamines, minerals, oligoelements, aminoàcids, substàncies antioxidants que bloquejaran l’oxidació cel·lular i neutralitzaran la producció de radicals lliures.
- – Control de l’estrès: L’estrès està estretament relacionat amb les malalties cronicodegeneratives i amb l’envelliment. És important controlar-lo i també dormir bé, amb un somni reparador. El primer pas per fer front a l’estrès és identificar els factors que el produeixen i, a partir de llavors, relativitzar la seva importància ajudant-se de tècniques que suavitzin les tensions. L’optimisme, la motivació, les ganes de viure ajuden a fer anys amb salut.
- Reemplaçament hormonal: A determinades edats, i només si les anàlisis ho aconsellen, pot ser necessària una reposició hormonal (com passa de vegades en les dones durant la menopausa). Hormones com la progesterona, testosterona o DHEA van declinant progressivament, i la seva reducció s’associa amb l’aparició de certes patologies.
Tots aquests tractaments han de ser personalitzats; per això serà el metge especialista qui indiqui en cada moment quin tractament s’ha de seguir o si calen canvis a les pautes marcades.