
El mètode Pilates és un sistema d’entrenament global ideat per Joseph Hubertus Pilates a començaments del segle XX. Es basa en l’ús de la ment per tal de controlar el cos, tot buscant l’equilibri i la unitat entre el dos.
Joseph Hubertus Pilates va crear un mètode de condicionament físic en el qual la respiració, la relaxació i el control mental s’uneixen al dinamisme i a la força muscular. Va combinar els seus coneixements sobre altres especialitats i disciplines, com ara la gimnàstica anaeròbica, la traumatologia, el ioga o el ballet, i va idear una sèrie d’exercicis i moviments en els quals tant la ment com el cos eren protagonistes en proporcions similars.
El que avui coneixem com a Pilates, inicialment, fou anomenat contrologia, ja que es fonamentava en el poder de la ment per establir un control exhaustiu sobre el cos, buscant sempre l’equilibri i la unitat entre les dues parts.
El mètode Pilates és una disciplina que treballa el cos com un tot, des de la musculatura més profunda fins a la més perifèrica. És una filosofia d’entreteniment que té com a objectiu aconseguir controlar el cos de la manera més saludable i eficient possible, mitjançant activitats de tensió i estirament de les extremitats.
El mètode es compon de més de 300 moviments amb les seves variants, exercicis que es realitzen lentament i controladament i en els que la precisió, l’alineació, la fluïdesa i la respiració són factors essencials per al seu correcte desenvolupament. Els exercicis s’efectuen en sèries, combinats i amb poques repeticions.
Amb el pas del temps, el mètode ha anat evolucionant i avui dia alguns dels exercicis es duen a terme amb màquines i aparells de suport específics. No obstant això, la majoria d’ells es poden fer de genolls, en posició inclinada o ajaguts a terra, preferiblement a sobre un matalasset condicionat per a evitar lesions en músculs o articulacions. Així mateix, es recomana practicar Pilates sota la supervisió d’un professional, ja que requereix una tècnica que ha de ser apresa i mesurada molt més en la seva qualitat que en la seva quantitat.
Els exercicis que componen aquest mètode estan indicats per a tota mena de persones, especialment per a les que desitgen:
Per això, el Pilates és també un entrenament utilitzat com a teràpia en rehabilitació.
Atès que els exercicis se centren a desenvolupar els músculs interns per a donar estabilitat i força a la columna vertebral, es recomana la seva pràctica a persones que volen prevenir o combatre els problemes d’esquena.
Practicar Pilates, a més, contribueix a augmentar la força abdominal, millorar la flexibilitat i establir un control total del cos. Així mateix, ens ajuda a sentir-nos més àgils i harmoniosos, i la nostra figura es tornarà més esvelta i estilitzada.
El mètode també treballa aptituds com l’atenció, la concentració o la disciplina, cosa que deriva en un coneixement més acurat del nostre cos i en un augment de l’autoestima.
Respirar correctament és un dels pilars dels exercicis d’aquest mètode. S’ha observat que practicant Pilates de forma habitual es pot arribar a augmentar la capacitat pulmonar i millorar la circulació sanguínia.
El tipus de respiració que es practica és la intercostal: quan respirem hem de notar com les costelles se separen. Quan expirem, en el moment més intens de l’exercici, primer es tanquen les costelles i després s’enfonsa el “powerhouse”, conegut també com a “centre d’energia” o “mansió del poder”, i això permet al cos moure’s amb llibertat i equilibri, actuant com si fos el motor de tot el moviment corporal.
La filosofia essencial del mètode Pilates té cada cop més pes en infinitat d’activitats físiques i esports. De fet, Pilates afirmava que aquests principis havien d’incorporar-se a tota la nostra activitat diària fins que acabessin convertint-se en quelcom natural i inconscient.
Actualment, a més, el Pilates ha anat evolucionant i s’ha combinat amb altres disciplines, donant lloc a entrenaments com el iogalates (que barreja ioga amb Pilates, creat per Louise Salomon) o el Pilates amb chi, que incorpora la idea oriental de l’energia vital.