Actualment esteu veient Posa’t en forma fent Pilates

Posa’t en forma fent Pilates

El mètode Pilates és un sistema d’entrenament global ideat per Joseph Hubertus Pilates a començaments del segle XX. Es basa en l’ús de la ment per tal de controlar el cos, tot buscant l’equilibri i la unitat entre el dos.

Joseph Hubertus Pilates va crear un mètode de condicionament físic en el qual la respiració, la relaxació i el control mental s’uneixen al dinamisme i a la força muscular. Va combinar els seus coneixements sobre altres especialitats i disciplines, com ara la gimnàstica anaeròbica, la traumatologia, el ioga o el ballet, i va idear una sèrie d’exercicis i moviments en els quals tant la ment com el cos eren protagonistes en proporcions similars.

El que avui coneixem com a Pilates, inicialment, fou anomenat contrologia, ja que es fonamentava en el poder de la ment per establir un control exhaustiu sobre el cos, buscant sempre l’equilibri i la unitat entre les dues parts.

En què consisteix el mètode Pilates?

El mètode Pilates és una disciplina que treballa el cos com un tot, des de la musculatura més profunda fins a la més perifèrica. És una filosofia d’entreteniment que té com a objectiu aconseguir controlar el cos de la manera més saludable i eficient possible, mitjançant activitats de tensió i estirament de les extremitats.

El mètode es compon de més de 300 moviments amb les seves variants, exercicis que es realitzen lentament i controladament i en els que la precisió, l’alineació, la fluïdesa i la respiració són factors essencials per al seu correcte desenvolupament. Els exercicis s’efectuen en sèries, combinats i amb poques repeticions.

Amb el pas del temps, el mètode ha anat evolucionant i avui dia alguns dels exercicis es duen a terme amb màquines i aparells de suport específics. No obstant això, la majoria d’ells es poden fer de genolls, en posició inclinada o ajaguts a terra, preferiblement a sobre un matalasset condicionat per a evitar lesions en músculs o articulacions. Així mateix, es recomana practicar Pilates sota la supervisió d’un professional, ja que requereix una tècnica que ha de ser apresa i mesurada molt més en la seva qualitat que en la seva quantitat.

Beneficis de practicar Pilates

Els exercicis que componen aquest mètode estan indicats per a tota mena de persones, especialment per a les que desitgen:

– Tonificar la musculatura

– Millorar el sistema sanguini i limfàtic

– Corregir la postura corporal

Per això, el Pilates és també un entrenament utilitzat com a teràpia en rehabilitació.

Atès que els exercicis se centren a desenvolupar els músculs interns per a donar estabilitat i força a la columna vertebral, es recomana la seva pràctica a persones que volen prevenir o combatre els problemes d’esquena.

Practicar Pilates, a més, contribueix a augmentar la força abdominal, millorar la flexibilitat i establir un control total del cos. Així mateix, ens ajuda a sentir-nos més àgils i harmoniosos, i la nostra figura es tornarà més esvelta i estilitzada.

El mètode també treballa aptituds com l’atenció, la concentració o la disciplina, cosa que deriva en un coneixement més acurat del nostre cos i en un augment de l’autoestima.

La importància de la respiració

Respirar correctament és un dels pilars dels exercicis d’aquest mètode. S’ha observat que practicant Pilates de forma habitual es pot arribar a augmentar la capacitat pulmonar i millorar la circulació sanguínia.

El tipus de respiració que es practica és la intercostal: quan respirem hem de notar com les costelles se separen. Quan expirem, en el moment més intens de l’exercici, primer es tanquen les costelles i després s’enfonsa el “powerhouse”, conegut també com a “centre d’energia” o “mansió del poder”, i això permet al cos moure’s amb llibertat i equilibri, actuant com si fos el motor de tot el moviment corporal.

Els punts clau del mètode

  1. El control, tant del cos com de la ment, és essencial per aconseguir els beneficis del mètode sense risc de patir lesions.
  • Respirar correctament és vital per tal d’oxigenar la sang i coordinar i facilitar el moviment.
  • El cos ha de quedar perfectament alineat.
  • La precisió és important, ja que l’objectiu és realitzar els exercicis de la forma més perfecta possible. Per aconseguir-ho, la concentració és bàsica.
  • La força es localitza en els abdominals i en els glutis. Tot moviment s’inicia amb una contracció del centre de la força (centralització).

Aplicació en altres activitats

La filosofia essencial del mètode Pilates té cada cop més pes en infinitat d’activitats físiques i esports. De fet, Pilates afirmava que aquests principis havien d’incorporar-se a tota la nostra activitat diària fins que acabessin convertint-se en quelcom natural i inconscient.

Actualment, a més, el Pilates ha anat evolucionant i s’ha combinat amb altres disciplines, donant lloc a entrenaments com el iogalates (que barreja ioga amb Pilates, creat per Louise Salomon) o el Pilates amb chi, que incorpora la idea oriental de l’energia vital.

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.