L’otoplàstia és una tècnica de cirurgia de la medicina estètica que té com a objectiu millorar la posició i la mida de les orelles. És una intervenció que es pot fer tant a menors com a adults i sol ser la solució per a orelles molt separades del cap i, fins i tot, orelles massa grosses o asimètriques.
Les orelles són una de les parts del cos que generen més complexos per a les persones. Són difícils d’amagar i formen part de la cara, la nostra principal carta de presentació. Afortunadament, la majoria dels defectes o problemes a les orelles es poden solucionar mitjançant una tècnica de cirurgia estètica molt eficaç,l’otoplàstia.
Les deformitats de les orelles se solen deure a la manca de modelatge dels plecs del cartílag o a l’excés del mateix cartílag. Normalment, amb aquest tipus de cirurgia facial s’aconsegueix una orella amb un aspecte més natural i amb més harmonia.
L’otoplàstia és una de les cirurgies estètiques més demanades pels homes, segons la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica. A més, a causa de l’ús diari de les mascaretes com a mesura de protecció davant de la covid-19, ha augmentat la demanda d’aquest tipus d’intervenció.
L’ús de la mascareta no produeix cap deformitat, però sí que evidencia les que ja hi havia, perquè volteja les orelles cap endavant. Els pacients amb complexos previs en poden ser encara més conscients, per la qual cosa solucionar-los amb aquesta cirurgia facial estètica és una opció molt valorada i acceptada entre la població.
Com es fa una otoplàstia?
Aquest tipus d’intervenció consisteix, en la majoria dels pacients, a fer una petita incisió darrere de l’orella per remodelar el cartílag i fer que es plegui en les zones apropiades. En algunes ocasions, pot caldre extirpar una part del cartílag per millorar la forma de l’orella o operar totes dues orelles per garantir una millor simetria, encara que la deformitat només es presenti en una.
Habitualment, tot i que depèn sempre de cada pacient, la durada d’aquest tipus d’operació sol ser al voltant de dues o tres hores. La cicatriu resultant de la intervenció queda oculta per la part del darrere; és a dir, queda totalment dissimulada darrere de l’orella. Aquest és un dels grans avantatges de l’otoplàstia. Es tracta, a més, d’una operació senzilla, per això, en gran part dels casos, no cal hospitalització.
Habitualment, en una otoplàstia feta en nens –se sol recomanar a partir dels cinc o sis anys, quan les orelles ja han adoptat la mida final i han completat el desenvolupament– el tipus d’anestèsia és general. En canvi, en les intervencions en adults se sol aplicar anestèsia local. En el cas de les otoplàsties infantils, els cirurgians recomanen observar el comportament del menor i com afecta la deformitat el seu dia a dia. Els adults no haurien d’insistir en la cirurgia fins que el petit no ho vulgui.
Passades 48 hores després de la intervenció, el pacient ja pot fer vida normal. Les orelles poden fer una mica de mal els primers dies, però s’alleuja fàcilment amb medicació, sempre que ho recomani el metge.
Els primers dies, el cirurgià tapa les orelles amb unes benes per protegir-les i sostenir-les. Serà el mateix cirurgià qui explicarà a cada pacient quan es podrà mullar i rentar la zona, fer exercici físic… A més, les primeres setmanes s’aconsella que el pacient tingui precaució a l’hora de dormir.
Els canvis d’una otoplàstia són definitius, per això no cal tornar a operar en un futur. Aquest tipus de cirurgia estètica facial se sol dur a terme a totes dues orelles per tal d’optimitzar-ne la simetria. A més, el pacient no veurà alterada la capacitat d’audició ni es canviarà la ubicació de les orelles.
Per a què serveix i per a qui es recomana una otoplàstia?
L’otoplàstia és una cirurgia estètica recomanada per a la correcció de la forma de les orelles, també per reconduir-ne la mida, en diverses situacions.
En la majoria de casos, es recorre a aquesta tècnica de cirurgia facial estètica per:
Crear una nova orella quan es neix sense o es perd per un accident o traumatisme.