L’organisme humà és un sistema inestable i obert, la qual cosa implica que, per poder subsistir i viure, s’ha de donar una aportació constant d’energia i intercanvi de materials amb el medi extern de l’ecosistema.
Aquesta realitat biològica es desenvolupa bàsicament a través de la respiració, alimentació/nutrició, excreció, que conformen el metabolisme.
Els òrgans implicats són la pell (interna: mucoses; externa: dermis, epidermis, hipodermis), pulmons, intestí, fetge, ronyons, cervell i resta d’òrgans que configuren el sistema respiratori, digestiu, hepatobiliar i neurològic.
La pell, com a frontera porosa que és, realitza funcions fisiològiques protectores, aïllants, respiratòries, nutritives, emuntòries o eliminatòries, comunicatives, estètiques… Per tant, és vital cuidar-la per mantenir-la sana.
La dieta per optimitzar els tractaments d’estètica
Destaquem doncs la importància i el perquè d’acompanyar el tractament estètic amb dietes específiques, per una raó òbvia: optimitzar el tractament.
En el decurs del procés de buidatge de les cèl·lules de greix (anomenades adipòcits), que es produeix amb els tractaments anticel·lulítics i reductors, els cúmuls de greixos no es fonen de manera miraculosa. Quan els adipòcits es trenquen i es buiden, els greixos mobilitzats passen al torrent limfàtic i sanguini per ser expulsats a l’exterior, en última instància a través dels ronyons amb l’orina, i a través de la femta.
De fet, en un tractament estètic hi està implicat tot l’organisme i no només la pell.
Si seguim, per tant, una dieta apropiada, coadjuvant per la reducció de greix en zones concretes com ara l’abdomen o els malucs per exemple, podem aconseguir uns resultats més òptims i ràpids.
En el proper article us proposarem dietes i receptes per poder practicar fàcilment i afavorir la mencionada visió holística dels tractaments estètics.
Pilar Betriu, dietista-nutricionista Centre Mèdic Atlàntida