Una de les preguntes recurrents a les consultes estètiques és si els implants mamaris duren tota la vida. Els cirurgians plàstics recorden que si no es trenca la pròtesi ni hi ha una contractura capsular, no cal canviar-la. Això sí, les revisions periòdiques són indispensables.
Les pròtesis mamàries serveixen per augmentar les mames o per reconstruir-les en pacients que les hagin perdut a causa d’intervencions quirúrgiques. Aquests implants es trien en funció de les mides de la mama i del tòrax i del volum que la pacient vol aconseguir.
Gràcies als avenços mèdics i tecnològics, avui dia, les pròtesis garanteixen resultats molt naturals pel que fa a la forma i el tacte, i permeten corregir millor les asimetries en el cos de la dona. Algunes marques d’implants fins i tot ofereixen una garantia sense data límit. És a dir, no és que la pròtesi hagin de durar tota la vida, però sí que, si calgués canviar-les, l’empresa es compromet a fer-ho.
Hem de recordar que, amb el pas dels anys, el cos de la persona pateix canvis que repercuteixen directament sobre les pròtesis. Per exemple, si la pacient augmenta de pes de manera considerable, és possible que el volum de l’implant ja no sigui el més adequat.
El grau de desgast i el temps que passi fins a canviar una pròtesi mamària depèn de diversos factors, com ara la qualitat de l’implant, el pes, el tipus de vida de la pacient i les seves característiques fisiològiques. Tot i que anys enrere s’atorgaven uns 10 o 20 anys de vida als implants, avui els avenços han canviat la situació.
Per norma general, si l’implant no està trencat, ni hi ha contractura capsular ni el pit està caigut, no cal canviar-lo. Segons la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica, si una pròtesi no ha donat cap problema, no hi ha necessitat de fer cap recanvi preventiu.
Això sí, s’ha de consultar el cirurgià quan una persona a qui se li han implantat pròtesis mamàries noti senyals com ara:
Si la pròtesi es trenca, la pacient l’ha de reemplaçar. A vegades, aquest tipus de trencaments no presenta cap símptoma, per la qual cosa la dona no nota res diferent. Per això són tan importants les revisions periòdiques dels pits i la seguretat dels implants.
Les persones amb pròtesis mamàries s’haurien de fer una revisió amb ecografia cada any o, com a màxim, cada dos anys. És aquí quan es poden detectar possibles trencaments, gràcies a mètodes com l’ecografia mamària, la mamografia i la ressonància magnètica.
El recanvi de pròtesis és una intervenció menys complexa que la primera vegada que s’implanten les pròtesis. En aquest cas, la cirurgia és ambulatòria i es fa amb anestèsia local. El cirurgià plàstic fa una incisió just per on s’havia fet la primera intervenció, extreu l’implant i el canvia per un de nou.
Si hi ha una contractura capsular –una capa gruixuda que oprimeix l’implant–, s’ha d’operar com si fos la primera vegada. Ja no es tracta d’un recanvi de pròtesi comú i és una operació més complexa, que es fa amb anestèsia general. Amb les pròtesis mamàries modernes, s’han reduït notablement els casos de contractura capsular.
També hi pot haver el que s’anomena una doble càpsula. És a dir, quan es formen dues càpsules al voltant de l’implant, una adherida al teixit i l’altra a la superfície de la pròtesi.
Les pròtesis mamàries poden ser rodones o anatòmiques, segons la forma, o bé llises o texturitzades, segons la textura del que les envolta. Actualment, les pròtesis mamàries microtexturitzades i llises ofereixen un gran equilibri entre la capacitat de fixació i el possible risc de fricció.
L’elecció de la pròtesi mamària avui és més laboriosa que fa deu anys, ja que hi ha més tipus d’implants per triar. A més, els especialistes tenen més capacitat d’obtenir el resultat que s’ajusti més al desig de la pacient. Gràcies als avenços en implants, els resultats que ofereixen cada vegada són més naturals i tenen menys riscos de complicacions.
Dr. Isidre Martí
Clínica estètica Grup Atlàntida