Durant els mesos de fred, les mans, la cara i els cabells es ressequen i deshidraten amb més facilitat. Això es deu a l’acció del vent, les baixes temperatures, la humitat i la calefacció. Per evitar-ho és important adquirir alguns hàbits, com utilitzar crema hidratant, barra de llavis protectora o mascaretes nutritives.
La descompensació de la temperatura entre l’exterior i l’interior pot debilitar les nostres defenses i perjudicar l’estat de la nostra pell i cabells. Si a això li afegim l’estrès prolongat, una dieta poc equilibrada o la manca de son, els efectes poden ser encara més accentuats.
T’oferim 7 consells que hauries de seguir al peu de la lletra per protegir-te del fred.
1. Aposta per una dieta sana
El nostre organisme disposa d’un complex sistema immunitari que té la funció de protegir-nos de les infeccions realitzant tasques d’identificació i eliminació dels agents patògens. I, encara que durant tot l’any el nostre cos pateix agressions externes, és a l’hivern quan aquest sistema es pot veure més debilitat. Per evitar-ho, és recomanable començar a protegir-nos el més aviat millor i no esperar que el fred sever ens superi. Aquests són alguns senyals que indiquen que les nostres defenses poden estar baixes:
Davant d’un canvi d’estació, hem d’enfortir el nostre sistema immunitari. Per això és important que parem especial atenció a la nostra dieta, ja que és a través dels aliments que aquest sistema obté les substàncies necessàries per funcionar. Ens hem d’assegurar de consumir aliments rics en fibra i reduir en la mesura del possible la ingesta d’alcohol, cafè o greixos saturats. La famosa dieta mediterrània -amb l’oli d’oliva com a protagonista-, per la seva alta aportació de vitamines, antioxidants i altres nutrients, és idònia per afavorir el nostre organisme.
El peix, l’oli d’oliva (ric en vitamina A), l’all, les fruites, les verdures i les hortalisses crues (amb el seu alt contingut en vitamines, minerals i amb la seva acció antioxidant), els iogurts i els probiòtics (amb les seves propietats immunoestimulants i immunomoduladores) són aliments indispensables en aquesta època de l´any.
2. Mou-te
És important fer exercici cada dia. L’activitat física no només ens mantindrà en un bon estat físic i mental, sinó que també augmentarà en el nostre cos la sensació de calor durant el dia. A més, practicar esport afavoreix el descans nocturn, que és un altre factor que ajuda a reforçar el nostre sistema immunològic.
3. Consumeix probiòtics
Són microorganismes beneficiosos per a la salut, que es troben fonamentalment en aliments lactis com begudes i iogurts. Pertanyen al grup dels aliments funcionals, és a dir, aliments que tenen efectes positius per a la salut més enllà de la nutrició. Incrementen la resposta del sistema immunològic davant diversos agents agressors i també ajuden a regular la flora bacteriana.
4. Intenta tenir una actitud mental positiva
Quan ens enfrontem a algun conflicte emocional, patim, tenim estrès o ens afecta algun altre problema d’índole psicològica, les nostres defenses baixen. A l’hivern s’ha de tenir cura especialment de l’estat d’ànim, ja que poden aparèixer sentiments de depressió i tristesa, catalogats com “trastorn afectiu estacional“. Per això és important mantenir les activitats quotidianes, fer exercici, gaudir de temps d’esbarjo, etc.
5. Sota la roba
El fred i el vent maltracten la nostra pell, accelerant la seva deshidratació i envelliment. Però no només pateix la pell de la cara i de les mans -que és la que està exposada a les inclemències meteorològiques-, també hem de protegir la resta del cos, ja que sota la roba es produeix una falta d’oxigenació que provoca major sequedat i descamació. A més, el contacte amb determinats teixits pot causar enrogiment i irritació. Per aquest motiu, es recomana aplicar una crema hidratant corporal al matí i abans d’anar a dormir, insistint en els avantbraços i cames, zones especialment sensibles a la descamació.
Les persones grans han de triar productes altament nutritius, perquè, amb l’edat, la pell es torna menys resistent a les agressions. Cal aplicar-los sense oblidar els peus, colzes i genolls.
6. No t’oblidis de la cara i les mans
Els productes hidratants exerceixen un efecte de barrera sobre la pell impedint que es ressequi. Són imprescindibles per evitar la pèrdua d’elasticitat i prevenir l’aparició de taques a la cara. Podem escollir entre una àmplia gamma segons el tipus de pell: nutritius, hidratants, reparadors, antiedat, etc.
La pell que recobreix els llavis és molt fina, per això hem de protegir-la adequadament amb un bàlsam en crema o barra que tingui funció hidratant. De la mateixa manera, la zona de l’òrbita ocular també presenta una dermis molt delicada. La haurem de protegir especialment si tenim la intenció de fer activitats a la muntanya o a la neu, on la radiació ultraviolada és més intensa.
Pel que fa a les mans, és habitual que es ressequin i apareguin esquerdes i descamació, sobretot en persones que treballen a l’aire lliure o en ambients freds i secs. El millor en aquest cas és la prevenció, és a dir, utilitzar guants i aplicar una crema altament nutritiva abans que apareguin els primers símptomes.
7. Cuida el teus cabells
Els canvis de temperatura, els focus de calor artificial (estufes, calefaccions) i el vent, juntament amb la contaminació o l’ús d’assecadors i planxes de cabell allisadores, debiliten els nostres cabells i els fan perdre vitalitat. Per evitar que els cabells es ressequin i es trenquin, podem emprar xampús, cremes o mascaretes nutritives que els ajudaran a recuperar la brillantor i l’estructura. És convenient, també, que les pintes i raspalls siguin de pèl natural i no de plàstic o similars. També pots tenir en compte les següents recomanacions:
L’assecador s’ha d’utilitzar a una distància mínima de cinc centímetres i amb una temperatura que no sigui molt alta, ja que la calor intensa malmet els cabells.