Per tal de lluir una pell radiant, un cabell fort i brillant i unes ungles sanes i resistents és imprescindible seguir uns hàbits de vida saludables. Fer una dieta equilibrada, realitzar activitat física i evitar l’estrès són accions determinants per aconseguir el nostre millor aspecte.
El nostre estat de salut determina, en gran mesura, el nostre aspecte exterior. Les persones sanes, no fumadores, que practiquen esport, segueixen una dieta equilibrada i gestionen correctament les seves emocions negatives sovint tenen una aparença més saludable, una bellesa més natural i un físic menys envellit que les que segueixen hàbits de vida poc aconsellables.
El paper de l’alimentació
L’alimentació és la base de la nostra salut. Hem de menjar tota mena d’aliments, però en les quantitats que els nutricionistes recomanen. Basar la dieta en productes precuinats i en aliments rics en greixos saturats, sucres i sal (en detriment d’aliments saludables com fruites, llegums, verdures o peix), a més de tenir un impacte negatiu en el nostre estat intern de salut, pot deteriorar la nostra pell i cabell.
- Cabell radiant: Si la nostra dieta no incorpora prou quantitat de vitamines, minerals i proteïnes, és possible que el nostre cabell es torni trencadís, eixut i caigui més del que es considera normal. Una dieta pobra en carn, peix i ous (aliments que contenen proteïnes d’alt valor biològic) pot provocar que el cabell perdi volum i s’afebleixi. De la mateixa manera, si reduïm el consum de productes lactis (que aporten pèptids i calci), el cabell pot créixer més lentament i amb menys resistència.
- Incorporar en la dieta diària aliments rics en vitamina B i minerals com el zinc, el ferro o el magnesi (presents als fruits secs, ous, marisc, peix, llegums…) estimula l’activitat dels fol·licles capil·lars i evita la caiguda del cabell. A més, ajuda a combatre problemes del cuir cabellut com la caspa o l’excés de greix.
- Pell sana i nodrida: L’aspecte de la nostra pell també depèn de la quantitat de vitamines i minerals que incorporem a la nostra alimentació. La vitamina A (que es troba en el peix, el rovell de l’ou, la llet, etc.) i el beta-carotè (present en verdures de fulla verda, el pebrot, el tomàquet, la carbassa i el préssec, entre d’altres) actuen com antioxidants en el nostre organisme i combaten els radicals lliures, responsables de l’envelliment prematur.
Les vitamines C i Etambé són antioxidants. La primera (que trobem en maduixes, taronges, llimones, etc.), a més, intervenen en la producció del col·lagen, substància fonamental per a la fermesa i finor del cutis. La vitamina E (cereals integrals, llegums, olis vegetals, etc.), a més de lluitar contra l’envelliment, afavoreix la regeneració i cicatrització de la pell.
També és important assegurar la ingesta de vitamines del grup B (imprescindibles per a la salut dels teixits i de la mucosa), de minerals com el sofre (per prevenir la dermatitis) i de seleni (per a mantenir l’elasticitat dels teixits).
- Ungles resistents: Quan les ungles presenten un aspecte trencadís, es veuen groguenques o tenen taques, és possible que estem patint la mancança d’algun nutrient. Per tal que les ungles estiguin fortes i siguin resistents, en la nostra dieta no poden faltar aliments rics en vitamines A, B, C, D i E, proteïnes i minerals com el ferro, el zinc, el calci o el iode.
Beneficis de l’exercici físic
La llista de beneficis associats a la realització d’activitat física de forma habitual és inacabable. I és que als efectes positius per a la salut (millora del sistema cardiovascular i de la capacitat respiratòria, augment de la massa muscular, etc.), hem d’afegir els efectes sobre l’autoestima (ens fa guanyar confiança i seguretat), les habilitats mentals (afavoreix la concentració) i la tolerància a l’estrès.
A més, fer exercici de forma regular també és positiu per a la pell: en realitzar un esforç hem de respirar amb més freqüència, cosa que provoca que arribi més oxigen a la sang i a les cèl·lules. Això fa que millori la circulació i que la pell envelleixi més lentament. A més, quan fem exercici, suem, els nostres porus s’obren i s’eliminen toxines; és justament per això que notem la pell molt més suau i fina després de fer esport.
Bon estat d’ànim
Segons estudis psicodermatològics, tenir una actitud positiva a la vida, aprendre a gaudir dels petits plaers i riure sovint poden ajudar a millorar el nostre estat de salut i el nostre aspecte. En canvi, el pessimisme, deixar-se vèncer per l’estrès o ser infeliç pot deteriorar la nostra pell i fer-la propensa a patir afeccions com la dermatitis, enrogiments o acne. A més, les persones amb estats d’ànim depressius acostumen a presentar faccions més marcades, arrugues més profundes i una falta notable de lluminositat cutània. També el cabell pot ressentir-se a causa dels sentiments negatius, com ara la tristor, la soledat o l’ansietat. Un bon exemple d’això és la feblesa i caiguda del cabell causada per l’estrès i els nervis. Ja has començat a cuidar-te des de l’interior?