Actualment esteu veient Cuides les teves mans com es mereixen?

Cuides les teves mans com es mereixen?

Deshidratació, arrugues, descamació, pèrdua d’elasticitat… La pell pateix diàriament l’agressió de factors ambientals com el fred o la contaminació. Si cuidem cada dia la pell de la cara, aplicant cremes, per exemple, per què no fer el mateix amb la pell de les mans?

Les mans són una de les parts del nostre cos que està descoberta durant tot el dia. Només a l’hivern, quan les temperatures baixen, les protegim amb guants, però tot i així, no ens adonem que la seva pell pateix agressions de tot tipus durant tot l’any.

Per què es deteriora la pell?

Entre els factors que propicien la pèrdua de vitalitat i elasticitat de la pell de les mans es troben:

 • L’envelliment: Amb el pas del temps, la pell de les mans, com la de la resta del cos, es va deteriorant i van apareixent els típics signes d´envelliment, com les arrugues, la pèrdua d’elasticitat cutània, la sequedat
 • Factors ambientals: No només l’edat influeix en les mans. Cal tenir en compte que es tracta d’una part del cos que està contínuament exposada a les inclemències meteorològiques i a altres agents externs, com la pol·lució de l’ambient. Les baixes temperatures de l´hivern ressequen la pell de les mans i propicien la descamació i l’aparició d’esquerdes. Però a l’estiu les mans també pateixen: els raigs solars repercuteixen negativament en la dermis i, per això, hem de protegir-les amb cremes que tinguin un factor de protecció solar elevat.
 • Substàncies químiques: El contacte amb algunes substàncies pot deteriorar la pell de les mans, provocant enrogiment, deshidratació o fins i tot cremades. És important intentar adquirir productes que siguin respectuosos amb la nostra pell, i en el cas de que no sigui possible, hem d´utilitzar guants protectors si els fem servir, com per exemple en feines de neteja.
 • Altres activitats: Practicar alguns esports o fer feines que requereixin l’ús d’objectes com raquetes o eines poden afavorir l’aparició de durícies, esgarrapades i esquerdes. La hidratació i la protecció amb guants és essencial en aquests casos.

Com pots tenir cura de les teves mans?

Per aconseguir que les teves mans estiguin hidratades i suaus, i evitar l’aparició de sequedat,

arrugues i durícies, et donem els següents 10 consells:

 1. Renta´t bé les mans amb aigua i sabó. Una higiene correcta evitarà el pas dels gèrmens a les parts del cos que, sovint, toquem amb les mans (com els ulls o la boca) i contribuirem a prevenir nombroses infeccions. Ara, amb la pandèmia, aquesta és una de les regles d’or per minimitzar contagis.
 2. Renta´t les mans amb aigua tèbia. L’aigua calenta, encara que resulti molt agradable, sobretot a l’hivern, resseca molt la pell i de vegades produeix deshidratació.
 3. Utilitza un sabó amb pH neutre. Així evitaràs l’aparició de enrogiments, nafres o possibles reaccions cutànies.
 4. Quan et rentis les mans no les freguis amb força. Només cal fregar-les enèrgicament, però sense fer massa pressió.
 5. No exageris. Cal rentar-se les mans freqüentment, però sense passar-se. És essencial fer-ho abans de dinar, després de tocar objectes que puguin contenir gèrmens o després d’anar al bany o de mocar-se.
 6. A la higiene habitual podem sumar-li, de forma periòdica, una exfoliació. Aplicant una crema exfoliant aconseguirem eliminar les cèl·lules mortes de la pell i estimularem la regeneració cel·lular. A més, deixarem les mans en un estat idoni per rebre l’acció d’un producte hidratant, reparador o antiarrugues.
 7. Protegeix les teves mans amb guants. El vent i les baixes temperatures són grans enemics de la teva pell, sobretot si aquesta és seca. Per aquest motiu, en els dies més freds, és molt recomanable portar guants. També, si has de fer tasques amb productes químics que puguin fer malbé les teves mans, et recomanem que et posis guants per protegir-les.
 8. Hidrata sovint les teves mans. Per evitar les agressions externes i reduir la pèrdua d’aigua, cada dia hem d’aplicar una crema o loció hidratant -preferiblement amb acció protectora-. És bo portar sempre a sobre una crema específica per cuidar-se les mans i posar-se una petita quantitat de tant en tant.

Només amb aquest petit gest notaràs, en poc temps, un canvi important en la pell de les teves mans.

 • També pots optar per opcions naturals. Si prefereixes no utilitzar cremes, pots fregar les mans amb unes gotes d’oli d’oliva, amb oli de rosa mosqueta, oli pur d’ametlles. T´ajudarà a recuperar la suavitat i la finor de les mans.
 • Tenir una vida saludable és vital. Beure d´un litre i mig a dos litres d’aigua al dia, seguir una dieta rica en verdures i fruites i descansar les hores necessàries és també essencial per aconseguir una pell sana i radiant.


Mans fredes?

Tenir les mans fredes, en algunes ocasions, és un indicador d’estats anèmics o un símptoma d’una deficient circulació a les extremitats. De fet, qui pateix això també sol tenir els peus freds. És important tractar aquest desequilibri perquè la sang torni a circular correctament i pugui aportar, de manera natural, els nutrients necessaris. Què podem fer?

 • Fregar les mans amb olis o cremes.
 • Fer banys de mans alternant aigua freda i calenta.
 • Abrigar bé les mans, sobretot durant els mesos freds, amb guants de llana i altres teixits naturals.

Algunes infusions promouen la circulació a les extremitats. És el cas del ginkgo biloba, que s’obté d’una de les espècies d’arbre més antigues.

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.