Actualment esteu veient És cert el que diuen de l’àloe vera?

És cert el que diuen de l’àloe vera?

Les fulles d’aquesta planta contenen un gel amb poder refrescant i calmant ideal per utilitzar en afeccions de la pell com picades, cremades o ferides.

Actualment existeixen més de 250 varietats reconegudes d’àloe, però molt poques -tan sols tres o quatre- tenen propietats curatives o medicinals significatives. L’espècie més popular és l’Aloe barbadensis Miller, originària de Barbados i cultivada a països de clima càlid. D’aquesta planta, rica en vitamines, minerals, aminoàcids i enzims, s’obté el gel d’àloe, una substància mucilaginosa que s’extreu de la polpa de les fulles i que s’empra en l´higiene i la cosmètica i en el tractament de diversos problemes cutanis.


Segons el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, “la qualitat i l’eficàcia d’aquest gel vénen condicionades pel seu contingut en polisacàrids que varia segons els cicles vitals de la planta i a les variacions climàtiques a les quals es veu sotmesa”. Per això, és essencial utilitzar productes en què la qualitat de l’àloe estigui garantida des del seu conreu i recollida fins a la fabricació del producte final.

Propietats curatives

Dels estudis publicats en els últims anys, es desprèn que el gel d’àloe vera és molt eficaç en la cicatrització de ferides, cremades de primer i segon grau, cremades solars, èczemes, dermatitis agudes, irritacions i abrasions de la pell. Així mateix, l’àloe és una substància altament hidratant i nutritiva, que conté vitamines, minerals i sucres, i que penetra fàcilment a la pell. Per això, afavoreix:

 • La hidratació, la cicatrització i la regeneració cel·lular, combatent l’envelliment prematur de la pell.
 • La mitigació de la inflamació i del dolor, ja que posseeix una important acció antiinflamatòria i anestèsica, molt indicada per calmar dolors musculars i de les articulacions, així com per tranquil·litzar els nervis.
 • També té acció antisèptica natural (conté al menys sis agents antisèptics: lupeol, àcid salicílic, nitrogen d’urea, àcid cinàmic, fenol i sofre).
 • A més d´això, és bactericida, fungicida, immune modulador i antiviral.


En el seu suc es troben altres importants propietats amb diversos beneficis per al cos:

 • Protegeix l’intestí prim i l’estómac. Evita l’acumulació de toxines i microorganismes, de manera que facilita la digestió i disminueix problemes com els gasos o l’ardor d’estómac.
 • Regula la pressió arterial i millora la salut cardiovascular. Conté nutrients que ajuden a disminuir el colesterol i milloren la circulació.
 • Depura l’organisme. Ajuda a expulsar les toxines acumulades en el sistema digestiu.
 • Millora la salut bucodental. Prevé els danys a les genives, redueix la inflamació i el sagnat. També és molt beneficiós per a les nafres o aftes bucals.

Conrear àloe a casa

A l’hora de conrear una planta d’àloe vera cal tenir en compte que s´ha de plantar a la primavera o a la tardor, en un lloc assolellat i que s´ha de regar amb poca freqüència, ja que l’excés d’aigua i el fred per sota dels 10ºC són perjudicials per al seu creixement.

D’altra banda, l’ideal és plantar l’àloe en un test de fang, amb una base de drenatge a força de grava o pedra volcànica, i cobrir la planta amb terra de plantació i abonament vegetal fins que surtin les fulles.

Per evitar que la planta es pol·linitzi per altres varietats d’àloe, cal assegurar-se que no hi ha altres plantes a prop.

Per recol·lectar cal esperar que la planta sigui adulta -entre dos i cinc anys- i fer el tall sobre les fulles inferiors exteriors (les més properes a la terra), que són les més madures i tenen un major poder curatiu.

Per a què puc utilitzar l’àloe vera?

El gel d’àloe s’utilitza en medicina i cosmètica per tractar diferents problemes cutanis. Aquests són alguns dels més habituals:

 • –      Cremades: En cas de patir una insolació o una cremada benigna, es poden tallar algunes fulles de la planta, introduir-les uns 10 minuts al congelador, pressionar-les per extreure el gel que contenen i aplicar l’àloe a la pell fins que penetri bé.
 • Ferides: El gel d’àloe accelera el procés de curació, ja que dilata els capil·lars sanguinis, descompon i destrueix els teixits morts i afavoreix el creixement cel·lular.
 • Picades: Ben utilitzat, l’àloe vera calma la inflor i l’envermelliment provocat per picades d’insectes, especialment de mosquit, perquè és antipruent i antipirètic (elimina la sensació de calor a nafres i inflamacions).
 • Pell seca: Els seus nutrients i el seu alt contingut en aigua converteixen l’àloe en un producte molt hidratant.


Com aplicar-lo sobre la pell?

És molt fàcil trobar l’àloe vera en botigues de bellesa, herbolaris i farmàcies, en múltiples formats; però, com hem esmentat anteriorment, també podem tenir aquesta planta a casa en un test i descobrir els seus avantatges directament collint les seves fulles. Si hem optat per tenir-la a mà, podrem veure que és una planta que no necessita moltes cures i, a més, és fàcil d’utilitzar:

 1. Per accedir al gel que conté la planta, només hem de tallar un petit tros d’una fulla (encara que l’ideal és treure tota la fulla i guardar a la nevera la part que no utilitzem). És recomanable optar per les fulles que es troben a la part més externa.
 2. Cal retirar-li la pell i les espines. Allà trobarem un teixit gelatinós i transparent.
 3. També haurem de treure una mena d’oli groc (aloina), que, en alguns casos, pot resultar irritant.
 4. La gelatina obtinguda s’aplica directament sobre la pell, a la zona que s´ha de tractar.


Aquest mètode fa que no es perdin les seves grans propietats i que els seus múltiples compostos nutricionals actuïn millor sobre el teixit.

Si no tenim una planta d’àloe vera a casa, podem trobar gel pur envasat en nombroses botigues. Cal fixar-se sempre en la composició, ja que com més gran sigui el percentatge de gel (l’ideal és que sigui proper al 100%), més efectiu serà.


Un bon complement alimentari Sens dubte, l’àloe vera és molt més popular utilitzat de forma externa que interna, però a la manera de suplement alimentari és una planta que pot resultar molt beneficiosa per a la salut de les persones, ja que posseeix un alt valor nutritiu, sobretot pel que fa a la seva aportació de ferro. A més a més, resulta adequada per combatre les molèsties gastrointestinals com el restrenyiment. Tot i això, no hem d’oblidar que té propietats laxants, de manera que mai hem de consumir àloe sense la recomanació d’un especialista, sobretot si estem prenent algun medicament per al trànsit intestinal. També està contraindicat en les persones que pateixen problemes renals, per la qual cosa és fonamental consultar amb un expert si un suplement a base d’aquesta planta és el més indicat per al nostre cas.

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.