Els fils tensors, que també es coneixen com a fils facials, són una tècnica immediata de rejoveniment facial amb efecte lífting, però sense necessitat de cirurgia ni de passar pel quiròfan. Aquests fils són recomanables per a la cara i altres zones del cos perquè són tècniques poc agressives i s’aconsegueix recuperar la tensió de la pell de la zona tractada.
Són una opció ideal per als pacients, tant homes com dones, que comencen a notar els primers senyals de manca de fermesa al cos. Per això, els darrers anys, aquest tractament medicoestètic cada vegada està més sol·licitat pels qui volen aconseguir un rostre definit i difuminar els efectes de l’edat i el pas del temps.
Quins són els beneficis principals d’aquesta tècnica?
Els fils tensors són uns filaments, totalment compatibles amb l’organisme, que es fan servir en medicina estètica per estimular la producció de col·lagen i per combatre la flacciditat de la pell.
Aquests fils màgics estan fabricats amb materials biocompatibles, i el més habitual és la polidioxanona (PDO), un material reabsorbible, antial·lèrgic i que es fa servir molt en les sutures de cirurgia cardíaca.
La seva funció principal és tibar la zona on es col·loquen, però tenen molts més beneficis. En aquest sentit, aquesta tècnica estètica sense cirurgia tiba els teixits i és perfecta per millorar la flàccides de la pell, milloren les comissures labials, els solcs nasogenians, la papada o Jowl, també poden ajudar a pujar les celles. Els fils tensors no donen volum, per aquest motiu es poden complementar amb farciment d’àcid hialurònic.
Els fils aconsegueixen dos efectes clars de manera simultània:
- Acció lífting instantània: el pacient recupera la fermesa de la pell i evita que es despengin les galtes, el mentó o altres zones.
- Generació de col·lagen: de manera natural, l’organisme fomenta la producció de col·lagen i així se suavitzen les línies d’expressió i es regenera la pell.
Els fils, per tant, són segurs i reabsorbibles, i constitueixen un efecte tensor en la zona on es col·loquen. El més habitual és posar-los a la cara i l’escot, tot i que també es poden col·locar a les cames, els glutis i els braços.
Finalment, cal dir que no deixen marca ni cicatrius, tot i que, en alguns casos, el pacient pot notar un dolor passatger i edemes, que remeten de manera natural al cap de pocs dies.
Com es col·loquen?
El procediment per col·locar els fils tensors és senzill. Aquests filaments, molt petits i invisibles, s’insereixen en les zones que es vulgui del cos perquè l’organisme reaccioni. El metge anirà teixint sobre l’àrea que es vol tractar, amb una agulla molt fina, una mena de malla tensora sota la capa superficial de la pell. Es col·locaran alguns fils en una direcció i es creuaran amb d’altres.
La intervenció no requereix anestèsia –tot i que, en alguns casos, es pot recórrer a l’anestèsia local o a cremes anestèsiques– ni hospitalització, sinó que es fa de manera ambulatòria. El pacient pot fer vida normal després de l’aplicar-li els fils. En funció del nombre total de fils que cal col·locar, el tractament durarà entre 20 o 45 minuts, aproximadament.
Després del tractament, es recomana aplicar fred a la zona per disminuir el risc d’inflamació, i evitar rascar-se o tocar la part on s’han col·locat els fils, com a mínim durant les dotze hores posteriors a la sessió. També és important evitar l’exposició a la llum solar els primers dies, i no fer esport d’alt impacte el primer mes, per evitar patir cops a la cara o a les àrees tractades.
Tipus de fils tensors
Segons la composició dels fils i de la seva morfologia, es poden classificar en tres tipus diferents:
- Fils espiculats. Són els que proporcionen més adherència a la dermis i la millor opció per tractar les zones amb més flacciditat, com ara la mandíbula o el coll.
- Fils multifilament. Estan confeccionats amb diversos fils i aconsegueixen un efecte harmònic i totalment natural. Estan indicats per tractar, per exemple, les arrugues als llavis.
- Fils monofilament. Estan formats per un sol fil, per la qual cosa són més fins. Normalment, es fan servir per corregir la flacciditat de la papada i afinar l’oval de la mandíbula.
Els resultats duren?
Els fils tensors són extremadament fins; és a dir, imperceptibles a la vista, i tampoc no es noten amb el tacte. Els resultats són immediats i ofereixen un aspecte molt natural. És a dir, aquesta tècnica estètica no canvia l’expressió de la cara del pacient, després de la sessió.
Gràcies al fet que no només aconsegueixen resultats en l’aspecte de la pell, sinó que també afavoreixen la producció natural de col·lagen, els resultats poden durar entre un i dos anys, en funció de la resposta de cada organisme. A més, aquesta tècnica de medicina estètica sense cirurgia es pot combinar amb altres tractaments estètics, com ara la mesoteràpia o el botox, segons els efectes que vulgui aconseguir el pacient i les necessitats que presenti.