Reconstrucció mamària

Després d’una mastectomia; és a dir, l’extirpació completa de la glàndula mamària; o d’una tumorectomia, l’extirpació parcial de la glàndula mamària per un procés oncològic, és habitual que quedin seqüeles que es poden millorar amb diferents tècniques quirúrgiques.

Una d’elles és la reconstrucció mamària, que té com a objectiu crear un pit d’aspecte natural similar al que la dona lluïa abans de les operacions o tractaments mèdics. Gràcies a aquesta cirurgia mamària s’elimina la necessitat d’utilitzar una pròtesi de farciment, la qual cosa permet vestir peces de roba que no serien possibles sense la reconstrucció.

Si la pacient ho desitja, a més, es pot simetritzar la mama contra lateral, reconstruir l’arèola i el mugró. Normalment, aquest procediment es realitza mitjançant un tatuatge per a definir l’àrea fosca de la pell que envolta el mugró.

La reconstrucció de la mama comporta habitualment més d’una operació. El primer pas és recrear la forma de la mama. Això es pot realitzar en el mateix moment que es realitza la mastectomia o més endavant. Tota aquesta intervenció es duu a terme mitjançant anestèsia general, per a evitar que la pacient senti cap dolor durant la cirurgia. Per als procediments de seguiment i de retocs, en algunes ocasions, solament es requereix anestèsia local.

Aquest tipus de cirurgia plàstica, sovint, deixa cicatrius. En gran part de les ocasions, solen desaparèixer amb el pas del temps. Les tècniques més noves quant a aquesta cirurgia mamària també han reduït la quantitat (i aspecte) de cicatrius resultants de la intervenció. De tota manera, és important que la pacient sigui conscient que poden veure’s i no desaparèixer.

També és valuós que el cirurgià plàstic expliqui, abans de la intervenció, que el si reconstruït no serà una còpia o un substitut perfecte del pit natural. Serà molt similar. A més, si s’utilitza teixit natural de la dona com a part de la reconstrucció –normalment del ventre, esquena, o glutis-, aquestes zones del cos també lluiran diferents després de la cirurgia.

Beneficis d'una reconstrucció de mama

Temps estimat en realitzar el procediment

Entre 60 i 180 minuts, en funció del procediment.

Anestèsia

Generalment, són intervencions amb anestèsia general. És necessària una visita amb un anestesista.

Hospitalizació

Entre 24 i 48 hores.

Recuperació

En termes generals serà necessari un període de recuperació d’entre 7 i 15 dies. Pot aparèixer una discreta inflamació en la zona de la intervenció, que desapareix amb el pas dels dies.

Resultats

Immediats. Millora després del període de cicatrització i quan desapareix la inflamació.

Preoperatori

Si, Requereix analítica general amb proves de coagulació, ECG, i Rx tòrax.

Abans de l'operació

El cirurgià plàstic descriu als seus pacients les diferents opcions quirúrgiques i els avantatges i els desavantatges de la reconstrucció basada en un implant. El tipus constitucional, l’estat de salut i el tractament oncològic de cada pacient es tenen en compte per a triar la classe de reconstrucció mamària més adequada per a cadascuna.

Després d’una anàlisi i diagnòstic personalitzat, i abans de fixar el dia de la cirurgia, l’especialista plàstic ha de tenir en compte les malalties o medicaments que pren la pacient. Així mateix, com en tota intervenció quirúrgica, es requereix un examen preoperatori del pacient per a detectar qualsevol possible anomalia que pogués contraindicar l’operació. En aquest sentit, es realitzaran proves complementàries com un electrocardiograma, una radiografia del tòrax o analítiques de sang per a major seguretat.

Finalment, si la pacient és fumadora, se li recomanarà abandonar aquest hàbit mínim deu dies abans de la reconstrucció mamària. El tabac dificulta qualsevol cirurgia i empitjora el procés posterior de cicatrització.

Com és la recuperació després d'una reconstrucció mamària?

És normal que setmanes després d’aquesta cirurgia plàstica, la pacient es noti cansada o tingui inflamada la zona del pit. És probable notar dolor entre una i dues setmanes després de la intervenció. Per a pal·liar aquests malestars, el metge sol administrar fàrmacs per a controlar el dolor i altres molèsties.

Depenent de la mena de cirurgia que s’hagi dut a terme per a la reconstrucció mamària, la pacient abandonarà l’hospital entre un i sis dies després. És probable que, encara que li donin l’alta, torni a la seva casa amb un o més drenatges.

El cirurgià plàstic aconsella que, per a ajudar a cicatritzar correctament, durant les primeres setmanes s’eviti aixecar pes i objectes sobre el nivell del cap. Tampoc són recomanables, després de l’operació, les activitats físiques d’alt impacte.

La pacient pot trigar fins a un any a sentir-se totalment recuperada. A més, al cap de dotze mesos s’ha de fer un seguiment de l’aspecte dels nous sins amb el cirurgià plàstic, si no hi ha hagut cap molèstia anteriorment.

Cirurgia corporal

Altres tècniques: Prótesis de pectorals, glutis, bessons, etc.

Cirurgia facial

Altres tècniques: Lifting facial, mentoplàstia, lipofilling de llavis y solcs nasogenians, extirpació de les boles de Bichat, etc.

Concerta una visita al
93 600 96 36 o