Actualment esteu veient Per què ens surten arrugues?

Per què ens surten arrugues?

Les arrugues són línies de la pell que surten amb l’edat. Són part natural del procés d’envelliment, però també poden ser conseqüència de la sobreexposició al sol, de la contaminació o de fumar en excés. Per prevenir-les, és important protegir-se sempre amb fotoprotectors de qualitat i cuidar l’alimentació.

La pell és un òrgan viu de l’organisme que es renova constantment. Amb el pas dels anys, la pell es torna més fina, perd elasticitat i té menys capacitat de protegir-se dels danys externs. La conseqüència principal és l’aparició de taques, solcs, arrugues i línies d’expressió al rostre, les mans, el coll, els braços, etc.

Les primeres arrugues solen sortir cap als 25 o 30 anys, tot i que pot ser abans o després, en funció de com s’hagi cuidat la pell i d’altres factors externs, com ara la genètica. Per això, s’aconsella des de jove mantenir la pell saludable i hidratada perquè resisteixi millor els imprevistos i el pas del temps.

Les arrugues són un dels senyals de l’envelliment més visibles, però també poden ser conseqüència, per exemple, de mals hàbits, com ara una sobreexposició al sol o un ús abusiu de substàncies tòxiques com el tabac. Segons diversos estudis, un 80% de les arrugues poden ser causades pels efectes de l’exposició solar i de la contaminació.

Per què es formen les arrugues?

Hi ha diversos factors que poden donar lloc a l’aparició d’arrugues. D’una banda, la genètica hi té molt de pes, i, de l’altra, el pas del temps, que fa que la pell, amb els anys, perdi elasticitat. A partir dels vint anys, per exemple, es va perdent col·lagen, que és un dels elements fonamentals per mantenir el teixit cutani ferm i uniforme.

Passa el mateix amb l’àcid hialurònic, que, amb els anys, deixa de produir-se de manera natural i, conseqüentment, la pell perd hidratació, volum i densitat.

A més, hi ha certs moviments musculars, com ara arrufar les celles, que, a causa de la repetició constant, també poden ajudar que surtin aquestes imperfeccions a la pell.

D’altra banda, l’exposició a la llum ultraviolada augmenta la probabilitat que surtin arrugues aviat. Passa el mateix si es fuma amb regularitat o si se segueix una dieta pobra en nutrients i vitamines. Les substàncies tòxiques del tabac posen en perill els nivells d’elastina i col·lagen i, a més, el gest repetit de fumar encara marca més les arrugues al voltant de la boca.

Finalment, l’estrès es considera un altre dels factors que afavoreixen l’aparició d’arrugues. Una persona amb estrès i ansietat allibera cortisol, una hormona que trenca el col·lagen de la pell.

Es poden prevenir les arrugues?

Hi ha certs hàbits saludables que poden endarrerir l’aparició de les arrugues. El més important és fer servir protector solar cada dia, encara que estigui núvol i sigui hivern, i evitar prendre el sol a les hores centrals del dia. Cal fer servir cremes i cosmètica que continguin ingredients clau com la vitamina C i l’àcid hialurònic.

D’altra banda, per tenir una pell jove i llisa cal cuidar l’alimentació. Es recomana seguir una dieta equilibrada, amb una gran presència d’aliments rics en vitamina A i C, proteïnes i greixos saludables.

Finalment, la neteja i la hidratació de la pell són indispensables per mantenir aquest òrgan sa. Amb una bona higiene, s’eliminen les restes de pols, contaminació, brutícia i suor que s’hagin acumulat durant tot el dia.

arrugas-en-la-piel-por-qué-me-salen-arrugas

Tractaments estètics

A l’hora de revertir l’aparició d’arrugues i senyals d’envelliment, hi ha diversos tractaments de medicina estètica. La toxina botulínica (Botox) i els farciments d’àcid hialurònic, entre d’altres, són dels més sol·licitats.

Els tractaments amb àcid hialurònic, per exemple, són els més recomanats per hidratar, crear col·lagen, rejovenir la pell, corregir arrugues i donar volum. També són molt eficaces les injeccions amb policaprolactona, que estan indicades per a corregir arrugues i donar volum a la cara.

Dr. Isidre Martí
Clínica estètica Grup Atlàntida

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.