Actualment esteu veient Quines vitamines has de prendre per cuidar la pell?

Quines vitamines has de prendre per cuidar la pell?

Les vitamines són indispensables per al funcionament correcte de l’organisme. També són, per tant, un factor essencial en l’estat de salut de la pell, els cabells i les ungles. D’aquesta manera, mentre la vitamina A és un regenerador natural per a la pell, la vitamina E és una de les fonts principals per al creixement dels cabells.

Una alimentació saludable i equilibrada és la base d’una bona salut. Si cada dia es consumeix fruita i verdura, a més d’aliments integrals no processats, segurament el cos ja podrà obtenir tots els nutrients i les vitamines que necessita per al dia a dia.

Les vitamines són molt importants per a un desenvolupament i funcionament correcte de l’organisme, per la qual cosa és important intentar que enriqueixin la dieta habitual. I s’ha de tenir en compte sempre l’edat i l’estat de salut de cadascú. Per exemple, amb el pas dels anys, els requisits dietètics canvien i s’han d’adaptar. El mateix passa quan una dona està embarassada o en període de lactància.

En canvi, moltes persones no són conscients que l’absència en la seva alimentació de certes vitamines està directament relacionada amb una mala cura de la pell o de les zones més exposades de l’organisme, com els cabells o les ungles.

Vitamines essencials

 • Vitamina A. Aquesta vitamina és necessària per a  la reparació de la pell, tant en pells joves que pateixen acne o que tenen marques que els han deixat els grans, com en pells de més edat que presenten línies fines i arrugues. En general, aquesta vitamina sol formar part de productes cosmètics a través del retinol, per combatre els senyals de l’envelliment.
 • Biotina i àcid fòlic. La biotina és una vitamina del complex B que es troba en molts aliments, però que, com totes les del grup, no s’emmagatzema al cos, per la qual cosa és molt comú tenir-ne nivells baixos. La biotina, juntament amb la manca de ferro, són les dues causes principals de la caiguda dels cabells. I, en el mateix grup, l’àcid fòlic (vitamina B9) és essencial per a la producció de cèl·lules i és la vitamina que té més relació amb el trencament de les ungles.
 • Vitamina C. La vitamina C protegeix contra el dany solar i estimula la síntesi de col·lagen per mantenir la pell hidratada i flexible. És molt comú obtenir-la d’aliments, més que per altres mitjans, com ara els cítrics i les verdures. Igual que la vitamina B, el cos sol eliminar-la, per la qual cosa se n’ha de prendre amb més freqüència.
 • Vitamina E. Una de les grans aliades durant l’època d’exposició solar, la vitamina E, té propietats fotoprotectores i ajuda a eliminar els radicals lliures, dos factors que ens ajuden a protegir la pell. A més, és una de les vitamines necessàries principals per al creixement dels cabells.
 • Vitamina D. Aquesta vitamina té un paper fonamental en molts aspectes de la salut. Principalment, se sintetitza a la pell, i la seva absència té relació amb molts efectes dermatològics, com ara aridesa, vermellors, escates i acne. També està relacionada amb l’alopècia i pot accelerar la pèrdua de cabells.

  Retardar l’envelliment

  Entre les causes principals de l’envelliment es troba el dany cel·lular acumulat, causat per les molècules reactives i l’escurçament dels telòmers. Aquest procés, que es manifesta sobretot a la pell, es coneix com a procés oxidatiu i està molt relacionat amb la manca d’antioxidants.

  Les vitamines més importants per retardar aquest procés són les vitamines A, C, K i E, les que estan relacionades amb les vitamines del grup B i, especialment, la B12, que neutralitza els radicals lliures i protegeix la pell de l’estrès oxidatiu. Aquestes vitamines es poden aportar mitjançant:

  • Una alimentació variada i saludable, que és la clau per aconseguir un equilibri vitamínic a l’organisme. La fruita i la verdura són els aliments més carregats de vitamines de tots els tipus, juntament amb els cereals integrals, els greixos procedents de l’oli d’oliva, l’alvocat i la fruita seca, i les proteïnes dels llegums, el peix i la carn magra.
  • Les cremes amb vitamines treballen directament al rostre per retardar els senyals de l’envelliment, com ara les línies d’expressió, i per ressaltar-ne la lluminositat. A més, solen ajudar a combatre la pigmentació de la pell.
  • Els suplements vitamínics es troben en diferents formes, des de càpsules i pastilles fins a caramels de goma o per mastegar. En aquest cas és important conèixer bé quan i com s’han de prendre perquè el volum d’ingesta de la vitamina sigui més notable i efectiu.

  Dr. Isidre Martí
  Clínica estètica Grup Atlàntida

  Deixa un comentari

  GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.