Actualment esteu veient Pressoteràpia: el tractament estètic que prevé la cel.lulitis

Pressoteràpia: el tractament estètic que prevé la cel.lulitis

La pressoteràpia és un tractament corporal de la medicina estètica que, entre altres beneficis, aconsegueix alleujar la sensació de cames cansades i prevé, a més, la cel·lulitis.

La cel·lulitis:

La cel·lulitis és un problema molt freqüent, que afecta aproximadament el 85% de les dones en un grau o en un altre i que es caracteritza per un trastorn local del metabolisme del teixit subcutani que ocasiona una alteració en la forma de la dona.

En la consulta de medicina estètica la cel·lulitis genera nombroses preguntes. En aquest article s’ofereix informació per a poder afrontar les més freqüents.

El terme «cel·lulitis» va ser emprat per primera vegada per Alquier i Paviot l’any 1920 per a definir una alteració en l’estètica de la superfície cutània que ocorre principalment en dones a la regió pelviana, les cuixes i l’abdomen, i que es caracteritza per una aparença de «pell de taronja». Des de llavors s’han anat utilitzant altres termes més descriptius, entre els quals destaquen: lipoesclerosis nodular, paniculopatia edematofibroescleròtica o lipodistròfia ginecoide (LG).

És comú la falsa creença que la cel·lulitis és el mateix que l’obesitat, però en realitat, mentre que en l’obesitat només s’observa una hipertròfia i hiperplàsia de les cèl·lules grasses (adipòcits), en l’LG apareixen diferents alteracions, no sols dels adipòcits, sinó també de l’estructura de la dermis i de la microcirculació.

Etiopatogènesis

Entre els substrats fisiopatològics de la cel·lulitis s’han descrit la hiperpolimerització del teixit connectiu, l’alteració primària del teixit gras i les alteracions de la microcirculació sanguínia. Tanmateix, s’ha objectivat un augment de la concentració de proteïnes en el líquid intersticial i un augment de la pressió en aquest.

L’etiologia de la cel·lulitis es considera multifactorial, amb intervenció dels següents factors:

Factors hormonals

Els estrògens femenins exerceixen un paper predisposant o agreujant en l’etiopatogènia de la cel·lulitis i són especialment importants durant l’adolescència. Els estrògens estimulen la proliferació dels fibroblasts i incrementen l’activitat dels adipòcits, la qual cosa dona lloc a la formació de nòduls cel·lulítics. La implicació dels estrògens es pot comprovar per:

  • La presència de cel·lulitis en la majoria de les dones.
  • L’inici després de la pubertat.
  • L’empitjorament de la malaltia per l’embaràs, la menopausa o la teràpia amb estrògens.
  • Altres hormones com la insulina, les catecolamines (adrenalina i noradrenalina) i les hormones tiroidals també participen en la fisiopatologia de la cel·lulitis.

Factors genètics

Els principals factors de caràcter genètic relacionats amb l’etiologia de la cel·lulitis són:

  • Sexe: La cel·lulitis, en el seu patró clàssic, és gairebé exclusiva de dones. L’aparició en l’home és escassa: només aconsegueix el 5%.
  • Raça: Les dones de raça blanca tendeixen a tenir més lipodistròfia ginecoide que les asiàtiques o les negres.
  • Biotip: Les dones llatines desenvolupen més LG en les natges, mentre que les anglosaxones i nòrdiques ho fan més en l’abdomen.
  • Número, disposició i sensibilitat dels receptors hormonals sobre les cèl·lules afectes.
  • Predisposició per a desenvolupar angiopatia perifèrica.

Factors dietètics

Les dietes hipercalòriques afavoreixen la síntesi i l’emmagatzematge de greixos en el teixit adipós, que al seu torn predisposen a l’agreujament del procés cel·lulític. Una dieta pobra en fibra pot ocasionar restrenyiment, que induirà un augment de la resistència venosa en les extremitats inferiors i, en conseqüència, un increment de la permeabilitat capil·lar i una major retenció de líquids i formació d’edema. L’excés de sal també incrementa la retenció de líquids.

Factors higiènics

La vida sedentària i la falta d’exercici físic també contribueix a l’agreujament de la LG. Es produeix una disminució de la massa muscular, amb el consegüent increment de massa greix. Els hàbits posturals com estar molt temps en una mateixa posició o encreuar les cames afavoreixen les estasis sanguínies. L’ús de robes molt ajustades també dificulta el retorn venós. Així mateix, l’hàbit del tabaquisme produeix alteracions de la microcirculació i l’abús d’alcohol afavoreix la lipogènesi.

Factors psicològics

L’estrès i l’ansietat comporten un increment de les catecolamines (adrenalina i noradrenalina) que en altes concentracions afavoreixen la formació de greix.

En què consisteix?

La pressoteràpia és un tractament estètic molt popular que consisteix en un sistema de compressió controlat per metges especialistes. Es porta a terme cobrint, generalment, els glutis i les cames en una mena de botes enormes, en les quals un compressor tira aire.

El resultat és una pressió positiva que va de menys a més. És a dir, el vestit té unes cambres d’aire que apliquen pressió i fan un massatge pneumàtic. Aquestes cambres s’inflen i es desinflen de manera continuada, cosa que exerceix un efecte de bombament sobre els vasos limfàtics i el sistema circulatori.

Aquesta tècnica estimula el drenatge limfàtic i es pot treballar amb diferents programes. Segons les característiques físiques i les necessitats concretes de cada pacient, el tractament serà d’una manera o d’una altra.

Per exemple, al començament, es pot treballar tot el cos i després activar només les zones que tenen més tendència a retenir líquids. A més dels beneficis estètics, aquesta tècnica ofereix avantatges que repercuteixen en l’estat de salut general.

Per a qui està indicat?

Aquest tractament és molt beneficiós durant tot l’any i és una tècnica no invasiva que, a més, ajuda persones amb tendència a retenir líquids i pacients amb problemes circulatoris.

La pressoteràpia ajuda a tractar problemes mèdics o preocupacions estètiques com la retenció de líquids, les cames cansades, el greix localitzat, la cel·lulitis, lesions vasculars, edemes i limfoedemes.

És un tractament dolorós?

El tractament corporal de pressoteràpia deu la popularitat als seus beneficis i a la versatilitat, perquè ofereix solucions a diferents problemes, tant de salut com estètics. A més, les sessions solen ser curtes, aproximadament d’uns 30 minuts, i són mínimament invasives.

De fet, és un tractament relaxant i plaent per al pacient, que moltes vegades el considera la millor alternativa no quirúrgica a fer-se una liposucció.

Beneficis de la pressoteràpia

Aquest tractament corporal de benestar millora la qualitat de vida de les persones i, alhora, ajuda a estimular la circulació sanguínia i el sistema limfàtic.

Quan es fa aquest tractament també s’aconsegueixen altres beneficis per a l’organisme, com ara:

  • Afavorir la fermesa i la tonificació de la pell.
  • Perfilar i modelar el cos.
  • Augmentar la regeneració cel·lular i l’oxigenació del cos.
  • Millorar la pell de taronja i combatre la cel·lulitis.
  • Accelerar el procés d’eliminació de toxines.
  • Reduir la retenció de líquids.
  • Activar el sistema limfàtic.
  • Estimular la circulació sanguínia.
  • Combatre la hipertensió arterial.
  • Prevenir l’aparició de varius.
  • Alleujar el cansament i la pesadesa a les extremitats.
  • Eliminar edemes i limfoedemes.
  • Reforçar el sistema muscular.
  • Alleujar l’estrès.
  • Alleujar la flatulència abdominal.
  • Augmentar les defenses de l’organisme.

Resultats immediats

Els efectes de la pressoteràpia són visibles gairebé immediatament. Després de la primera sessió, la pell mostra un aspecte més llis i suau i menys edematitzat. A més, s’experimenta un alleujament gairebé immediat de la sensació de cames cansades.

Tot i que no hi ha un nombre mínim de sessions, els experts, en general, recomanen fer-ne entre una i dues per setmana. I s’aconsellen al voltant de les deu sessions per aconseguir tots els beneficis desitjats. A partir d’aquest nombre de sessions, els resultats són més significatius, sobretot pel que fa a la reducció de cel·lulitis o flacciditat de la pell.

A més, la pressoteràpia pot complementar la recuperació de cirurgies de liposucció corporal i es pot combinar, a més, amb altres tractaments corporals, com ara la mesoteràpia, la radiofreqüència i els ultrasons. D’aquesta manera, s’aconsegueixen resultats encara més satisfactoris i es potencien els beneficis d’aquests tractaments.

Dr. Isidre Martí
Clínica estètica Grup Atlàntida

Deixa un comentari

GESTIÓ SANITÀRIA E.G. 92, S.L. como responsable del tratamiento tratará tus datos con la finalidad de gestionar tu suscripción y participación a nuestro blog informativo. Puedes acceder, rectificar y suprimir tus datos, así como ejercer otros derechos consultando la información adicional y detallada sobre protección de datos en nuestra Política de privacidad.